Vårliga högtider under fru Corona

Vi befinner oss i slutet av april månad år 2020. Våren håller på att övergå i försommar och praktiskt taget hela världens befolkning befinner sig samtidigt i en underlig och tidigare oanad situation, under det allom bekanta Corona-virusets inflytande och påverkan på våra liv. IMG_20200423_101605365

För övrigt inleddes nyligen den muslimska fastemånaden Ramadan, som utmynnar i fastebrytandets fest (id al-fitr). I år kommer den att infalla kring den 23-24 maj. Egentligen är det ingen vårlig högtid, eftersom den inte följer årstidernas växlingar utan den islamiska kalendern. Det råkar nu bara falla sig så, att fastemånaden i år påbörjats ungefär samtidigt som Valborgsfirandet (mer om det nedan).

I enlighet med etablerade, officiella normer och värderingar här i landet är man i massmedia naturligtvis som vanligt mer upptagen med att på ett tillkämpat nyfiket och väldresserat sätt informera om en muslimsk högtid, och om de aktuella svårigheterna med att nu observera denna på ett sedvanligt sällskapligt sätt, än om äldre svenska och nordiska högtidstraditioner. Jag tänker inte orda vidare om det här; jag har redan förklarat min ståndpunkt en gång tidigare, för några år sedan, här på bloggen (https://malkonflikternastid.wordpress.com/2017/06/01/ramadan/)

Är man förresten annars intresserad av hur en alternativ, hednisk ”Ramadan” skulle kunna högtidlighållas, har hedersmannen bakom bloggen Hedniska tankar nyligen delat med sig av några nyttiga tips och trix, som jag gärna delar vidare här utan att för den sakens skull vare sig göra anspråk på eller ta ansvar för en annan fri mans ord: (https://hedniskatankar.com/2020/04/25/hur-man-bor-fira-en-hednisk-ramadan/)

IMG_bacon_beskuren

Nu stundar också den fest mitt emellan vårdagjämningen och midsommar som för flertalet är känd som Valborgsmässoafton. Liksom i fallet med Ramadan och fastebrytandets fest, kommer firandet inte att se ut som det brukar i år, på grund av Corona-viruset, och lika litet som i fallet med det förra är ”Valborg” något som hör hemma på dessa breddgrader. Nej, det är tid för det stora Vanadisblotet – med gudinnan Freja i centrum – en viktig högtid som den kristna imperialismen tvingat nordiska befolkningar i gemen att glömma och förtränga till förmån för en relativt obetydlig och för de flesta helt intetsägande gestalt vid namn Valborg. En del av de mer ursprungliga riterna har kyrkan dock aldrig lyckats utplåna. Det är nog en del av förklaringen till varför studenter och andra unga människor tenderar att vilja dricka sig berusade den 30 april årligen, bl.a. då i syfte att komma över blygsel.

 

IMG_20200409_191256873

Jag kommer att hålla ett mindre blot i ensamhet och fira lite på mitt eget sätt imorgon kväll. Det är inte tal om någon storslagen fest i goda vänners sällskap. Det tillstånd av föreskriven isolation som många av oss nu befinner sig i, till följd av virusspridningen och myndigheters rekommendationer, är inget jag hittills haft någon anledning att beklaga personligen. Tills vidare tar jag omställningen med ro och försöker se förnuftigt på det hela. Så länge man själv inte är direkt drabbad finns det inte mycket annat att göra. Jag avundas förvisso inte den som jobbar och sliter inom sjukvården och andra viktiga samhällsfunktioner, till exempel polis. Själv har jag privilegiet att kunna sköta mitt arbete på distans, i fysisk isolation med hjälp av digital teknik. Andra bär ett betydligt tyngre lass. Vissa moment har förvisso blivit mer tidskrävande och ångestframkallande för mig än normalt, men jag har i alla fall ända sedan barnsben trivts bra för mig själv. Det är snarare normala krav på socialitet som ofta gjort det plågsamt för mig att framhärda i och genom livet.

Som en nära bekant nyligen formulerade saken: ”Karantän passar mig perfekt, att undvika människor har jag tränat på hela livet.” Samma sak här, och det är faktiskt fint med vänner och bekanta som uttryckligen inte vill umgås. Ja, jag tror att just erfarenhet av djupgående misantropi utgör en av de väsentligaste förutsättningarna för verklig vänskap eller kamratskap – bortom de småtrevliga vardagskatastrofer som konventionellt socialt liv och umgänge bland flockdjur i allmänhet annars alltid förorsakar och består i.

IMG_20200410_174824490

2 reaktioner till “Vårliga högtider under fru Corona”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s